Genieten van boerenkaas van de boerderij

Boer Spierings kaas is een ambachtelijk product.
We hebben de hele keten in eigen hand; het bemesten van het land, het melken van de koeien, het maken van melk tot kaas tot en met het rijpen van de kaas.
Met elke stap beïnvloeden we de smaak en kwaliteit van de kaas, dat maakt ons product uniek. 

Boer Spierings kaas is een ambachtelijk product.
De bereiding is voor een deel handwerk.
Toewijding, gevoel voor de kaas en heel schoon werken zijn noodzakelijk voor het verkrijgen van een smakelijke kaas.
Boer Spierings kaas wordt gemaakt op de boerderij van de familie Spierings in Oss.
De grond van deze boerderij is meer dan 170 jaar in eigendom van de familie.
Tot 1942 overstroomde deze grond regelmatig door de Beerse overlaat dit om 's-Hertogenbosch droog te houden, hierdoor ontstond de vruchtbare kleigrond waarop Boer Spierings zijn gras teelt.
Kenmerkend voor Boer Spierings kaas is de geur en smaak.
Boer Spierings kaas is alles behalve een gestandaardiseerd eenheidsproduct.
Men proeft als het ware het voer, de grondsoort, gras, receptuur, bereidingswijze en de rijping.
Als je het hebt over kernwoorden die heel specifiek van toepassing zijn op Boer Spierings kaas, zijn dat echtheid, ambachtelijkheid, authenticiteit, smaak en genieten.

Boer Spierings heeft ervoor gekozen om zijn melk te pasteuriseren. 
Daardoor worden een aantal, voor mensen, schadelijke bacteriesoorten gedood.
Vaak kiezen consumenten bewust liever voor een gepasteuriseerde kaas.

Het keurmerk voor Echte Boerderijzuivel is de garantie voor de authentieke bereiding op de boerderij, met de melk van de eigen koeien. 
We hebben de hele keten in eigen hand; het bemesten van het land, het melken van de koeien, het maken van melk tot kaas tot en met het rijpen van de kaas.

Dit zijn onze belangrijkste kruidenkazen:

Fenegriek      
Komijn
Kruidnagel - komijn                              
Peper    
Honing - klaver
Daslook
Rozemarijn
Groene pesto

Pesto
Italiaans                                        
Brandnetel
Knoflook-ui
Bieslook
Mosterd
 

Fenegriek:

Fenegriek is een plant uit de vlinderbloemenfamilie.
De plant wordt ook wel 'foenegriek' of 'Grieks hooi' genoemd.
De plant wordt toegepast als keukenkruid.
Het komt oorspronkelijk uit Mesopotamië en was reeds in de oudheid bekend in het Middellandse Zeegebied.
Tegenwoordig wordt fenegriek ook geteeld in Centraal-Azië.

Fenegriek is rijk aan ijzer en koper.

Uit dierstudies blijken gunstige effecten van extracten van fenegriek zaden op de bloedsuikerwaarden.
Ook bij mensen zijn er aanwijzingen dat consumptie van fenegriek zaden de glucosetolerantie kan verbeteren bij patiënten met diabetes.

fenegriek.jpg





Tips & Weetjes:

Welke wijn bij welke kaas

De verscheidenheid in kazen is zo groot dat het onmogelijk is om 1 wijn te kiezen die bij een uitgebreid kaasassortiment past.

Aandachtspunten:

  1. Ieder type kaas vraagt zijn eigen soort wijn
  2. In veel gevallen passen witte wijnen beter bij kaas dan rode wijn.
  3. Wijnen en kazen uit dezelfde streek passen meestal goed bij elkaar.
  4. Pittige kazen vragen eerder een frisse witte wijn dan een stevige wijn.
  5. Niet teveel verschillende kazen op een kaasplankje maakt het makkelijker om een hierbij passende wijn te kiezen.
  6. Wijnen met uitgesproken tannines zijn niet goed te combineren met kaas.
  7. Een overdosis hout in de wijn past niet goed bij kaas.
  8. Het zoetgehalte is belangrijker dan het alcoholgehalte.
  9. Bij erg zoute kazen past geen rode wijn
  10. Neem bij twijfel een witte wijn.

Algemene richtlijnen zijn:

  • Blauwader kaas (pittig): zoete witte wijn
  • Blauwader (mild): rode wijn, zoete witte wijn
  • Witte korst kaas: witte wijn
  • Gewassen korst kaas: zoete witte wijn
  • (Half) Harde kaas: rode wijn, hoe ouder de kaas hoe krachtiger de wijn.
  • Verse kaas: witte wijn, mousserende wijn

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is witte wijn sneller te combineren met kaas dan rode wijn.

Wist u dat:

  • Onze koeienkazen gemaakt zijn van rauwe verse melk?
  • We naast onze koeienkazen ook schaap en geitenkaas hebben?
  • Stroop een heerlijke dipper is om met kaas te eten?
  • Landwinkel heerlijke dippers in zijn assortiment heeft?
  • Graskaas gemaakt wordt van de eerste melk van de koeien die de wei ingaan in het voorjaar?
  • Dat jonge kaas ongeveer 4 weken rijpt?
  • Jong belegen kaas 8-10 weken rijpt?
  • Belegen kaas 16-18 weken rijpt?
  • Oude kaas 10-12 maanden rijpt?

koetje.gif